Website motoren

Motorrijden: zo rijd je veilig in een groep

Motorrijden: het staat symbool voor de ultieme vrijheid. Maar toch geven velen er de voorkeur aan om die vrijheid te delen. Rijden in een groep maakt dat je je ervaringen meteen kunt delen. De landschappen, de wegen, drankje ‘s avonds in een donkerbruin café. En dan de volgende dag weer op pad.

Het enige echte nadeel dat er te bedenken is, is dat je ineens rekening moet houden met anderen. Een verkeerde beweging kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de groep. In dit artikel geven we je vier tips om te voorkomen dat je binnenkort een beroep op je motorverzekering moet doen – of erger.

1 – Niet met een te grote groep

Er is een limiet voor wat betreft de groepsgrootte, om het samen rijden leuk te houden. Een te grote groep kun je vaak lastig bij elkaar houden en vormt bovendien eerder hinder voor het overige verkeer. Houd het daarom bij een groep van zes tot acht rijders, dat wordt over het algemeen als de ideale groepsgrootte gezien.

2 – Zorg voor een goede voorbereiding

Het is belangrijk dat iedereen vooraf precies weet waar hij aan toe is en dat je van elkaar op aan kunt. Bespreek daarom de route en zorg ervoor dat iedereen met een volle tank vertrekt. Zo ontstaat er geen onduidelijkheid onderweg en wordt de groep niet onnodig opgehouden.

3 – Geef elkaar de ruimte

Dat je in een groep rijdt, betekent niet dat je, zoals op de fiets, pal naast elkaar kunt gaan rijden en met elkaar kunt kletsen onderweg. Het is belangrijk dat de onderlinge afstand groot genoeg is, ook om voldoende zicht te hebben. Daarom wordt geadviseerd om te rijden in de zogeheten baksteenformatie, waarbij men om en om links en rechts op de rijbaan rijdt, als het ware in driehoekjes. Zo kan ieder lid van de groep altijd naar de zijkant uitwijken als het nodig is. Zorg er dus ook voor dat de afstand met je voorligger minimaal twee seconden is en je hoe dan ook nooit met je voorwiel in de buurt van het achterwiel van degene voor je komt.

4 – Overdrijf niet te veel met signalen geven

Wat regelmatig te zien is, is dat motorrijders onderling gebaren afspreken, bijvoorbeeld om aan te geven dat er versneld kan worden of dat het tempo juist omlaag moet. Hoewel het idee hierachter logisch is, is het niet verstandig om je te veel van dit soort signalen te bedienen. Ze kunnen afleiden en wanneer iedereen gewoon goed in zijn spiegels én ver genoeg vooruit kijkt zijn ze bovendien overbodig.

Reacties zijn gesloten.