JVS Motoren

Website motoren

Oven zelf maken

2 min gelezen

Als je wilt beton cire zelf doen dan kan dat op verschillende manieren. Het leukste van beton cire zelf doen is om een oen te maken. Moeten we nog meer zeggen? We raden vuurvaste stenen van hoge kwaliteit aan voor de koepel en de vloer van een Pompeii-oven. Bakstenen van rode klei zijn een traditioneel ontwerpelement voor veel ovenafwerkingsstijlen, waaronder de Vent Arch. zo zijn er nog veel meer verschillende ovens en manieren en technieken om die te maken.

​​Koolstofverbindingen

Wanneer de binnenkant van de koepel van een pizzaoven ongeveer 650°F bereikt, begint het zwarte roet, of koolstof, af te branden, waardoor de indruk ontstaat dat de ovenkoepel wit of helder wordt. Je kunt de details van de koepel zien interieur, en weet dat je oven bijna klaar is om pizza te bakken en dat het een stadium heeft bereikt waarin het warmte blijft vasthouden voor andere soorten bereidingen met vastgehouden warmte. Bij Forno Bravo en Pompeii ovens duurt dit een uur of minder, afhankelijk van het bovenmodel dus je kan beton cire zelf doen.

Schoorsteen

In tegenstelling tot een open haard, waar de schoorsteen zich achterin bevindt, heeft een pizzaoven de schoorsteen buiten de vuurkamer – de voorkant. De oven zuigt koude lucht aan via de bovenopening voor het vuur en voert de warme lucht weer uit via de bovenste helft van de ovendeur. De afgevoerde lucht wordt opgevangen door een Vent, die op zijn beurt is aangesloten op een schoorsteen. Buitenovens gebruiken een korte schoorsteenloop om rook veilig af te voeren, terwijl binnen ovens kunnen worden aangesloten op een geschikt schoorsteensysteem om rook buiten het huis of restaurant af te voeren. Het is interessant om op te merken dat, hoewel zeer rustieke ovens geen ventilatie en schoorsteen hebben en de chef-kok blootstaat aan veel hitte en rook, de oude Pompeii-ovens geavanceerde ventilatie- en schoorsteensystemen hadden en zich in winkels bevonden die ook dienst deden als verkooppunten.